SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062/020 | 9700 Szombathely, Nagykar u. 1-3.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2021. dec. 8.


ikk.hu

    Pályaválasztás, új lehetőségek a szakképzésben

    A cikk a nyolcadikosok pályaválasztási lehetőségeiről és a technikusképzésről ad tájékoztatást.

    Pályaválasztás, új lehetőségek a szakképzésben

    Péntekig, azaz 2021. december 3-ig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára. A pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhatnak a szakképző intézmények következő tanévre meghirdetett képzési kínálatáról, ahol olyan újdonságokkal találkozhatnak, mint az okleveles technikusképzés vagy az Oktatás ágazat megjelenése a technikumban oktatható ágazatok között.

    Az idei tanévtől a szakképző intézmények a megújult technikumi és szakképző iskolai képzés mellett egy teljesen új képzési formát is kínálnak a szakképzést választóknak. Az okleveles technikusképzésben részt vevők középiskolai tanulmányaik során olyan többlet tudást szerezhetnek, amelyet az őket képző technikummal együttműködő egyetemen való szakirányú továbbtanulásuk esetén nem csak a tananyag könnyebb elsajátításában, hanem beszámítható kreditek formájában is tudnak kamatoztatni. Az okleveles technikusképzésről korábbi cikkünkből, valamint a honlapunkon található tájékoztatóból tájékozódhatnak részletesebben az érdeklődők.

    A következő tanévre okleveles technikusképzést hirdető 45 szakképző intézmény listája itt olvasható.

    Szintén újszerűek a kreatív ágazati képzések, amelyekben három alágazat – Kreatív ipar, Vizuális alágazat, Színház- és hangtechnika – technikumi és szakképző iskolai képzései közül választhatnak azok a fiatalok, akik alkotókészségüket az egyre erősödő kreatív iparban kívánják hasznosítani. A Kreatív ágazatban tanulók a divathoz és designhoz kötődő könnyűipari szakmákat, a nyomdaiparhoz, fotográfiához kapcsolódó, valamint színház- és hangtechnikusi szakmákat sajátíthatnak el az alkotómunkát támogató, inspiráló oktatási környezetben, eszközök és módszerek használatával, projektfeladatok megvalósításán keresztül.

    A képzés 11 „zászlóshajó” intézménye által alkalmazott innovatív képzési módszertant a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen, szakértők közreműködésével dolgozta ki a szaktárca, és az Egyetem az oktatók továbbképzésében is szerepet vállalt.

    Az oktatás ágazat és az ennek keretében szerezhető Oktatási szakasszisztens szakma jövő év szeptemberétől lesz elérhető a szakképző intézményekben. A képzés egyrészt a pedagógusképzés „előszobájának” tekinthető, ahol a tanulóknak a magas gyakorlati óraszámnak köszönhetően lehetőségük van több korcsoporttal, intézménytípussal is megismerkedni, mielőtt eldöntenék, hogy melyik korosztállyal szeretnének foglalkozni a későbbiekben. Másrészt felkészít egy olyan újszerű, a gyermekek felügyeletét, foglalkoztatását magában foglaló munkakör betöltésére, amelyre a munkaerőpiacon egyre nagyobb szüksége van a dolgozó szülőknek. 

    Oktatási ágazatra az idei középfokú felvételi eljárásban a szakképzési centrumok 32 intézménye, valamint 4 egyházi intézmény hirdet felvételt.

     

    Forrás: ITM

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Igazgató pályázati felhívás

    Igazgató pályázati felhívás

    Vas Vármegyei SzC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium igazgatói pályázati felhívása

    2024. márc. 27.


    Kereskedelmi

    Miniszteri elismerés iskolánk oktatójának

    Miniszteri elismerés iskolánk oktatójának

    Dr. Gábrielné Miklós Zsuzsanna iskolánk német nyelv szakos tanára rangos elismerésben részesült

    2024. márc. 21.


    Kereskedelmi

    Nappali rendszerű képzéseink

    Nappali rendszerű képzéseink

    Általános iskola nyolcadik osztályos tanulóinak

    2023. nov. 15.


    KERI


    Partnereink

    SZC logo

    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


    Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium

    9700 Szombathely, Nagykar u. 1-3.

    Telefon: +36 94/312-375

    E-mail: iskola@keri-szhely.edu.hu

    OM azonosító: 203062/020


    2024Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium